Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. COPD is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat u er niet van kunt genezen. Hierdoor ontstaat vervolgens benauwdheid. U heeft minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heeft u minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of u aankleden kunnen lastig zijn.

Cijfers over COPD

In ons land hebben zo’n 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheids organisatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de derde doodsoorzaak is. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte eerder.

Oorzaken

De meeste mensen met COPD zijn ouder dan 40 jaar. Roken is bij meer dan 85 procent van de patiënten de oorzaak van COPD. Hoe dit proces precies verloopt is nog niet bekend. Uiteindelijk krijgt 10 tot 20 procent van de rokers COPD. Het is niet te voorspellen wie COPD krijgt. Hoe meer en hoe langer u gerookt heeft, hoe groter de kans op COPD wordt.

Naast roken zijn er nog andere oorzaken van COPD. Bij ongeveer 15 procent van de mensen met COPD is de ziekte ontstaan door langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes tijdens het werk. Ook kan een aangeboren enzymgebrek de oorzaak zijn van COPD.

COPD is een verzamelnaam voor twee longaandoeningen:

  • Chronische bronchitis
  • Longemfyseem

Chronische bronchitis
Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.

Longemfyseem
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

Symptomen

  • snel moe zijn;
  • ophoesten van slijm (chronische bronchitis);
  • kortademigheid bij inspanning en in rust;
  • soms piepende ademhaling;
  • soms gaat COPD samen met astmatische klachten.

Behandeling

COPD is helaas niet te genezen. Met de behandeling van COPD willen we uw klachten verminderen en mogelijke verslechteringen voorkomen. Het vermijden van prikkels en het gebruik van medicijnen speelt een belangrijke rol. Het beste medicijn is stoppen met roken. Zolang u blijft roken zal de ziekte verergeren. Als u stopt met roken gaat u zich over het algemeen beter voelen. In onze praktijk zijn fysiotherapeuten gespecialiseerd in hulp bij stoppen met roken. Indien u hiervan gebruikt wenst te maken, is dat een mogelijkheid.

Daarnaast worden medicijnen voorgeschreven om de symptomen te verlichten:

luchtwegverwijders die de luchtwegen wat wijder maken;

  • corticosteroïden als inhalatie of in tabletvorm om ontstekingen en om kans op een longaanval te verminderen;
  • antibiotica om infecties te bestrijden.

U kunt bij ons longrevalidatie volgen. Onder begeleiding van onze gespecialiseerde fysiotherapeut werkt u aan uw uithoudingsvermogen, spierkracht en ademhalingstechnieken, waardoor u zich beter en fitter zult voelen. Daarnaast hebben wij nauw contact met een diëtiste die u voedingsadviezen zou kunnen geven.

Medische fitness Goor

Fysiotherapiepraktijk FLEX-s is gespecialiseerd in fysiotherapie bij COPD en aangesloten bij het Hart- Vaat en Long Netwerk Twente.

Vergoeding

Voor meer informatie over de vergoeding van fysiotherapie bij COPD klikt u op deze link of neemt u vrijblijvend contact met ons op.

Specialist

Sonja helpt u graag verder
Praktijkeigenaar

Ons team

Onze fysiotherapeuten in Goor staan graag voor u klaar om u verder te helpen.

Maak kennis

Nieuws

Regelmatig hebben wij interessant nieuws en handige tips. Volg ons ook op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te blijven.

Alle berichten

FLEX-s fysiotherapie

FLEX-s Fysiotherapie uit Goor is de expert in houding en beweging. Wij helpen u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen.

Neem contact op

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij