Loopproblemen is een veel gehoorde hulpvraag bij de kinderfysiotherapeut. Sommige afwijkende looppatronen veroorzaken geen (pijn)klachten en verdwijnen in de loop der tijd door aanpassingen in de motoriek. Maar andere looppatronen ook niet. Loopproblemen komen op verschillende leeftijden voor. Er kan sprake zijn van een aangeboren afwijkingen waardoor er looppatronen kunnen ontstaan. Maar er kunnen ook problemen ontstaan wanneer een kindje net gaat lopen. Bijvoorbeeld wanner een kindje overmatig met zijn/haar voeten naar binnen staan, of veel op de tenen loopt.

Naar binnen draaien van de voeten

Veel peuters en kleuters lopen met de voeten naar binnen gedraaid, dit is een normale ontwikkeling. En dit kan als gevolg hebben dat zij vaker struikelen en vallen dan leeftijdsgenootjes. Toch is het een normale ontwikkeling dat een kindje eerst wat naar binnen loopt. Echter kan het ook duiden op een afwijking van de voet, knie of heup. Twijfelt u of het looppatroon van uw peuter/kleuter normaal is? Dan kunt u een afspraak maken om het looppatroon te laten beoordelen door onze kinderfysiotherapeut Elsanne.

Tenenloper

In de ontwikkeling van het lopen komen veel variaties voor. Als een kindje net gaat lopen is het lopen op de tenen een normale variatie in het looppatroon. Binnen drie tot zes maanden moet er een normale voetafwikkeling zijn opgetreden. Sommige kinderen blijven, als gevolg van relatief korte achillespezen, op de tenen lopen. De meeste van hen kunnen wel met de hiel op de grond komen. Als ze heel goed opletten kunnen ze vaak wel een normale voetafwikkeling laten zien, maar als ze zijn afgeleid is er verval. In 40% van de gevallen loopt een van de ouders ook meer op de tenen. Tenenlopen na de leeftijd van drie jaar kan afwijkend zijn. Het is dan verstandig een afspraak te maken met onze kinderfysiotherapeut.

Morbus Sever

Ook zien we veel kinderen rondom de leeftijd vanaf 7 jaar die meer op de tenen lopen. Vaak ligt hier een (onschuldige) aandoening onder: Morbus Sever. Dit wordt veelall gezien bij kinderen die veel sporten en in een groeifase zitten. Morbus Sever is een ontsteking van het hielbeen. Hierbij zie je soms een bultje op de hiel. Vaak gaat het vanzelf over, maar niet altijd. Morbus Sever komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Zijn de klachten na 6 weken niet verminderd? Neem dan contact op met onze kinderfysiotherapeut.

Wist u dat?

  • Wist u dat… wij nauw samenwerken met Dorien van Podotherapie Wender? Zij is kinder-podotherapeut en kijkt met ons mee als dat nodig is. Zo kunnen wij ook zooltherapie inzetten als dit geïndiceerd is;
  • Wist u dat… kinderen die billenschuiven gemiddeld rond de 18 maanden lopen? En kinderen die hebben gekropen lopen rond de 12 maanden.
  • Wist u dat… jonge kinderen vaak met “O-benen” lopen, dit is heel normaal in de ontwikkeling van het lopen.
  • Wist u dat… Hielspoor bij kinderen niet bestaat? Dit is een aandoening van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Dit kan niet ontstaan bij kinderen. Vaak wordt dit verward met Morbus Sever.

Specialist

Elsanne helpt u graag verder
MSc. Kinderfysiotherapeut

Ons team

Onze fysiotherapeuten in Goor staan graag voor u klaar om u verder te helpen.

Maak kennis

Nieuws

Regelmatig hebben wij interessant nieuws en handige tips. Volg ons ook op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te blijven.

Alle berichten

FLEX-s fysiotherapie

FLEX-s Fysiotherapie uit Goor is de expert in houding en beweging. Wij helpen u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen.

Neem contact op

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij