Wat is Plexus Brachialis Letstel bij Pasgeborenen?

Plexus brachialis letsel, ook wel Erbse parese, bij pasgeborenen is een aandoening die optreedt wanneer de zenuwen in de nek van een baby tijdens de bevalling beschadigd raken. De plexus brachialis is een netwerk van zenuwen die vanuit de nek naar de arm lopen en verantwoordelijk zijn voor de beweging en sensatie in de arm, schouder en hand. Letsel aan deze zenuwen kan leiden tot verlamming of verminderde functie in de getroffen ledematen.

Oorzaken van Plexus Brachialis Letstel:

Plexus brachialis letsel treedt vaak op tijdens moeilijke bevallingen, zoals bij het gebruik van een vacuümextractie of tangverlossing, of wanneer de baby tijdens de geboorte een abnormale positie inneemt. Het kan ook voorkomen bij een snelle of krachtige bevalling waarbij de nek van de baby uitgerekt wordt.

Symptomen en Diagnose:

Symptomen van plexus brachialis letsel kunnen variëren afhankelijk van de ernst van het letsel, maar kunnen onder meer zijn: verminderde spiercontrole, zwakte of verlamming in de arm, abnormale reflexen en verminderde sensatie. Een kinderarts kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren en aanvullende tests bestellen, zoals een zenuwgeleidingsonderzoek of beeldvormende tests, om de diagnose te bevestigen.

Behandeling en Kinderfysiotherapie:

Kinderen met plexus brachialis letsel kunnen baat hebben bij vroege interventie, waaronder kinderfysiotherapie. De therapie kan gericht zijn op het stimuleren van spiergroei, het verbeteren van bewegingsbereik, het versterken van spieren en het bevorderen van normale ontwikkeling van de arm en hand. Therapeuten kunnen ook ouders begeleiden bij het uitvoeren van oefeningen en het bieden van ondersteuning thuis.

Prognose:

De prognose voor plexus brachialis letsel varieert afhankelijk van de ernst van het letsel en de tijdigheid van de behandeling. Met vroege interventie en intensieve therapie hebben veel kinderen een goede kans op volledig herstel of het verkrijgen van aanzienlijke verbetering in functie van de getroffen arm.

Specialist

Elsanne helpt u graag verder
MSc. Kinderfysiotherapeut

Ons team

Onze fysiotherapeuten in Goor staan graag voor u klaar om u verder te helpen.

Maak kennis

Nieuws

Regelmatig hebben wij interessant nieuws en handige tips. Volg ons ook op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te blijven.

Alle berichten

FLEX-s fysiotherapie

FLEX-s Fysiotherapie uit Goor is de expert in houding en beweging. Wij helpen u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen.

Neem contact op

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij