Wat is een voorkeurshouding?

Je spreekt van een voorkeurshouding wanneer je kindje meer dan driekwart van de tijd zijn/haar hoofdje naar dezelfde kant houdt tijdens het slapen en wakkere periodes. Als gevolg hiervan kan een afplatting van het hoofdje ontstaan. Een afplatting is met name een cosmetisch probleem en geen probleem van de hersenen die niet goed ontwikkelen. Maar een voorkeurshouding kan gevolgen hebben voor de verdere motorische ontwikkeling van uw kindje.

Er zijn verschillende soorten afplattingen, een aan de zijkant van het hoofdje, en een aan de achterzijde van het hoofdje of een combinatie van beide. Aan de zijkant van het hoofdje, ook wel een plagiocephalie genoemd, komt het meeste voor. Deze vorm afplatting is vaak het meest zichtbaar tussen de 7-14 weken. Een afplatting van de achterzijde van het hoofdje, een brachycephalie, komt met name voor bij baby’s vanaf 12 weken. Dat is het moment dat baby’s hun hoofdje goed in het midden kunnen houden.

Voorkeurshouding baby

De afplatting van het hoofdje komt door de groei van het hoofdje. Tot een leeftijd van 6 maanden groeit het hoofdje van een baby erg hard. Als een baby dan veel op één zijde ligt, willen de hersenen verder groeien en dit doen ze dan aan de zijde waar geen druk op het hoofdje komt. Daardoor zie je aan de ene zijde een afplatting en aan de andere zijde een verdikking.

Een voorkeurshouding komt veel voor. 20-25% van alle baby’s die in Nederland geboren worden hebben een voorkeurshouding. Hierbij zijn er een aantal risicofactoren waarbij de kans op een voorkeurshouding groter is:
– Jongens hebben vaker een voorkeurshouding dan meisjes
– Prematuur geboren kindje
– 1e kindje
– Trage ontwikkeling

Maak een afspraak

Voor de behandeling van een voorkeurshouding en een afplatting van het hoofdje kun je met je kindje terecht bij de kinderfysiotherapeut. Deze behandeling wordt in de thuissituatie gedaan. Tijdens het eerste consult doet de kinderfysiotherapeut na een vraaggesprek met de ouders een onderzoek bij de baby. Tijdens het onderzoek wordt onder andere de ernst van de afplatting van het hoofdje bepaald. Bij het eerste consult wordt altijd een motorische test afgenomen door onze kinderfysiotherapeut. Daarna worden er tips en informatie uitgewisseld wat je kunt doen met de voorkeurshouding van je kindje. Een kindje met een voorkeurshouding kan al worden behandeld vanaf 7 weken na de geboorte. Hoe eerder je bij de kinderfysiotherapeut komt hoe groter de kans van slagen van de behandeling.

Specialist

Elsanne helpt u graag verder
MSc. Kinderfysiotherapeut

Ons team

Onze fysiotherapeuten in Goor staan graag voor u klaar om u verder te helpen.

Maak kennis

Nieuws

Regelmatig hebben wij interessant nieuws en handige tips. Volg ons ook op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te blijven.

Alle berichten

FLEX-s fysiotherapie

FLEX-s Fysiotherapie uit Goor is de expert in houding en beweging. Wij helpen u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen.

Neem contact op

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij