Hij probeert met specifieke mobiliserende technieken de belemmeringen in het bewegen op te heffen. De manueel therapeut heeft zijn meerwaarde bij klachten in het bewegen waarbij lokale bewegingsbeperkingen een rol spelen. De manueel therapeut tracht de bewegingsfunctiestoornissen in de wervelkolom of andere gewrichten op te heffen zodat een gewricht weer beter en met minder pijn kan bewegen.

Manueel fysiotherapeut

Voor SOMT is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. Het doel van de manuele therapie is vergelijkbaar met dat van de reguliere fysiotherapie. Het gemakkelijker maken van bewegen. De therapeut heeft daarvoor aanvullende technieken en kennis ter beschikking.

In een eerste gesprek zal de manueel therapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueeltherapeut de houding en het bewegen beoordeelt en, met specifieke bewegingen, de gewrichten onderzoekt. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueel therapeut beslissen of er behandeld kan gaan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

Manuele therapie Goor

Als er behandeld gaat worden, dan zal deze behandeling niet alleen tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook de houding en beweging tijdens werkzaamheden en recreatie te optimaliseren.

Ook tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Manuele therapie kan een optie zijn bij de volgende klachten:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Bekkenklachten
  • Heupklachten
  • Klachten van pols, elleboog of enkel

Manueel therapeut Goor

De manueel therapeut staat geregistreerd in het kwaliteitsregister van de NVMT (Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie).

Manuele therapie is erkend door alle zorgverzekeraars. Of u in aanmerking komt voor vergoeding van manuele therapie kunt u nalezen in uw polisvoorwaarden. Mocht u vragen hebben, dan zijn we graag bereid u te helpen.

Specialist

Sonja helpt u graag verder
Praktijkeigenaar

Ons team

Onze fysiotherapeuten in Goor staan graag voor u klaar om u verder te helpen.

Maak kennis

Nieuws

Regelmatig hebben wij interessant nieuws en handige tips. Volg ons ook op Facebook en Instagram om altijd op de hoogte te blijven.

Alle berichten

FLEX-s fysiotherapie

FLEX-s Fysiotherapie uit Goor is de expert in houding en beweging. Wij helpen u bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten en zorgen ervoor dat u weer optimaal kunt bewegen.

Neem contact op

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij