Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar boksen is een ideale sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Boksen is natuurlijk goed voor de kracht en de conditie, maar het is vooral ook een hersentraining. Je moet meerdere dingen tegelijk doen en daardoor kunnen mensen met Parkinson meer helderheid ervaren in hun hoofd.

Veel mensen met Parkinson krijgen moeite met automatische bewegingen zoals lopen. Dit komt doordat het gedeelte van de hersenen dat deze routinematige bewegingen aanstuurt, wordt aangedaan.

Het staat vast dat bewegen helpt enkele typische Parkinson klachten, zoals tremor, stijfheid, balansproblemen en traagheid, te verminderen. Bewegen dus, maar hoe?

Een recente studie vond dat het jaren achtereen twee keer per week één tot twee uren intensief bewegen, zoals wandelen of tuinieren, bij parkinsonpatiënten samengaat met het vertragen van de achteruitgang. Zij hebben na jaren een betere lichaamshouding, bewegen stabieler, en voeren gemakkelijker dagelijkse klusjes uit. Ook blijven zij scherper op het werk.

Deze studie laat zien dat het door de jaren heen intensief bewegen samenvalt met een vertraging van de progressie van de ziekte van Parkinson en dat het nooit te laat is om tijdens de ziekte alsnog te beginnen met regelmatig intensief te bewegen.

De hersenfunctie van patiënten met de ziekte van Parkinson verbetert door regelmatig te bewegen. Beweging versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af.

Bij Flex-s fysiotherapie zijn Rens Oude Veldhuis en Karen Harmelink gespecialiseerd in bewegen bij Parkinson. Ook boks training of training in een groep behoort tot de mogelijkheden.

Voor meer interesse of aanmelden, neemt u gerust contact op met de praktijk!

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij