Als kinderfysiotherapeuten bij FLEX-s begrijpen we hoe essentieel het is om de ontwikkeling van jonge baby’s te ondersteunen. Een van de belangrijkste aspecten van deze ontwikkeling is de buikligging, een positie die vaak over het hoofd wordt gezien, maar van onschatbare waarde is voor de groei en motorische vaardigheden van een baby.

Stimulatie van Motorische Vaardigheden

Buikligging biedt een unieke kans voor baby’s om hun motorische vaardigheden te ontwikkelen, niet alleen in de vroege stadia, maar ook voor de vervolgstappen zoals tijgeren en kruipen. Wanneer een baby op zijn buik ligt, wordt hij gestimuleerd om zijn hoofd op te tillen en zijn nekspieren te versterken. Deze vaardigheden leggen de basis voor verdere motorische mijlpalen, zoals het optillen van het bovenlichaam en het beginnen met tijgeren. Door regelmatig buikligging toe te passen, kunnen baby’s de nodige kracht opbouwen om zichzelf voort te bewegen en de wereld om hen heen te verkennen.

Bevordering van Spiersterkte en -Tonus

Door regelmatig op de buik te liggen, worden de spieren van de nek, schouders, armen en romp van de baby gestimuleerd en versterkt. Deze verhoogde spiersterkte draagt niet alleen bij aan een betere hoofdcontrole, maar ook aan een verbeterde algehele lichaamshouding en coördinatie. Sterke romp- en rugspieren zijn essentieel voor het optillen van het bovenlichaam en het voortbewegen tijdens tijgeren en kruipen.

Tips voor Ouders

  • Begin vroeg: Start vanaf de geboorte met korte periodes van buikligging, en bouw deze geleidelijk op naarmate de baby sterker wordt.
  • Maak het leuk: Maak de buiktijd leuk en interactief door speelgoed en spiegels te gebruiken om de aandacht van de baby te trekken.
  • Blijf in de buurt: Blijf altijd in de buurt van de baby tijdens de buiktijd om toezicht te houden en de veiligheid te waarborgen.

Bij FLEX-s staan we klaar om jonge ouders te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun baby’s. Neem gerust contact op met onze kinderfysiotherapeut voor meer informatie en advies over kinderfysiotherapie en de rol van buikligging in de motorische ontwikkeling van uw kind.

Elsanne helpt u graag verder
MSc. Kinderfysiotherapeut

Ons team

Sonja Poelakker- van Dijken
Praktijkeigenaar
BIG 29052867204
Karen Harmelink
Praktijkeigenaar
BIG 79910435604
Ria Nijhof- de Wilde
Algemeen fysiotherapeut
Expertises
BIG 3903551970
Tanja Vos
Algemeen fysiotherapeut
Expertises
BIG 99044666404
Rens Oude Veldhuis
MSc. Geriatrisch Fysiotherapeut
BIG 59923543904
Elsanne Luijmes
MSc. Kinderfysiotherapeut
Expertises
BIG 49924747904
Ellen Rupert-Hemel
Algemeen fysiotherapeut
Expertises
  • Algemeen fysiotherapeut
  • Orthopedische klachten
  • Totale (nieuwe) heup- en knie
  • Handtherapie
BIG 19914160604
Niels Hengelman
Algemeen fysiotherapeut
BIG 09930539804
Erika Jalink
Administratief mederwerker
Expertises
  • Administratief medewerker
Kethia Ininahazwe
Stagiaire
Expertises
  • Stagiaire allround assistent business services

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij