Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem onder ouderen. Een valongeval is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Iedere 4 minuten wordt er een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen omdat hij gevallen is. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050. Het letsel opgelopen door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

De beweegnorm voor ouderen (vanaf 65 jaar)

  • Beweeg 150 tot 300 minuten matig intensief per week of 75 tot 150 minuten intensief per week;
  • Verspreid de beweging over verschillende dagen;
  • Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel;
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten;
  • Doe minstens driemaal per week functionele balans- en krachtoefeningen, ter behoud van kracht en balans en voorkomen van vallen;
  • Voorkom veel stilzitten en compenseer het met meer bewegen.

Meer bewegen voor ouderen

Naarmate u ouder wordt, gaat uw kracht, conditie en lenigheid achteruit. Mogelijk krijgt u hierdoor ook last van ouderdomskwaaltjes en/of -ziekten. Bewegen is belangrijk om uw valrisico te verkleinen en om uw motorische fitheid te behouden.
Wij bieden Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO) aan speciaal voor mensen die graag wat meer willen bewegen.

De les is elke maandag van 11.00 – 11.30 uur bij ons in de praktijk. De les wordt gegeven door onze geriatrie fysiotherapeut (i.o.) Rens.

fysiotherapeut geriatrie Goor

Heeft u interesse of vragen? Neem dan telefonisch contact op (0547-273893)

Indien u graag wilt deelnemen, maar niet zelfstandig naar onze praktijk kunt komen, willen wij u wijzen op de mogelijkheid van ‘automaatje’. Dit is een vervoerservice voor en door inwoners van Hof van Twente tegen een kleine onkostenvergoeding. Voor meer informatie kunt u bellen met 06-291 879 07 (ma-vrij 09.00 – 12.00 uur) of kunt u kijken op www.salut-welzijn.nl en zoeken op ‘automaatje’.

Checklist: zo blijft u overeind en voorkomt u een val!

Wij helpen u graag verder.

Verwijder de rij